News.am. Ավստրալիայում սովորել են կաթի պիտանիությունը որոշել սմարթֆոնի թրթռման միջոցով՝ առանց փաթեթավորումը բացելու

News.am. Ավստրալիայում սովորել են կաթի պիտանիությունը որոշել սմարթֆոնի թրթռման միջոցով՝ առանց փաթեթավորումը բացելու

Կաթը փչացող մթերք է, և նույնիսկ պիտանելիության ժամկետի նշանը երաշխիք չէ, որ այն չի թթվել։ Վերջերս ամերիկյան հետազոտության արդյունքները ցույց են տալիս, որ երկրի բնակիչները դեն են նետում բոլոր կաթնամթերքի մոտ 20%-ը։ Եվ դրա համար պատճառ կա՝ կաթի պիտանիությունը կարելի է որոշել միայն փաթեթը բացելով։

News.am-ը գրում է, որ այս խնդրի լուծումն առաջարկում են Սիդնեյում Նոր Հարավային Ուելսի համալսարանի (UNSW) գիտնականները, հայտնում է «Տեխկուլտ»-ը։ Ավստրալիական VibMilk սմարթֆոնի հավելվածը հնարավորություն է տալիս որոշել կաթի պիտանելիության ժամկետը՝ օգտագործելով գաջեթի ներկառուցված թրթռման ֆունկցիան՝ առանց կաթի փաթեթը բացելու անհրաժեշտության:

Տեխնոլոգիան հիմնված է նրա վրա, որ փչանալուն պես կաթի ֆիզիկական հատկությունները փոխվում են։ Օրինակ՝ թարմ կաթն ունի pH 6,6, իսկ թթու կաթը՝ 4,4 pH ջրածնային ցուցիչ, և դա կարելի է որոշել կաթի թրթռման ռեակցիայի միջոցով։ Դրա համար պատասխանատու է սմարթֆոնի վիբրացիոն շարժիչը, իսկ ազդանշանի մշակման համար պատասխանատու է իներցիոն չափման միավորը (IMU), որը, օգտագործելով մեքենայական ուսուցման ալգորիթմները, փորձարկվող կաթնամթերքին վերագրում է 23 pH մակարդակներից մեկը։